Hortus Leiden

De Sprookjesachtige Wereld van Marion Karremans-Burger

“it’s a Marion ©”

Textiel en glas Weerspiegeling-Reflection 202 Textielfestival Leiden Hortus

Hortus Leiden (Textielfestival) 2020 -2021

In 2020 heb ik deel genomen aan de masterclass   in de Hortus Botanicus in Leiden, in aanloop naar het Textielfestival.

Je kon kiezen uit masterclasses   “Museum als inspiratiebron” bij 5 verschillende musea .

Mijn keuze was op de Hortus gevallen, omdat ik gek ben op de natuur en in veel van mijn werk ook natuur voorkomt. Bovendien vind ik de Hortus ook een hele fijne plek om te verblijven.

Gelukkig ben ik ook door de selectie heen gekomen voor deelname aan deze masterclass!

De reden voor mij om me op te geven was om uit mijn comfortzone te treden en omdat iemand mij hierop heeft gewezen, zij vond het wel echt iets voor mij.

INSPIRATIE

Het was de bedoeling dat je je voor je werkstuk liet inspireren door de Hortus.

Ik heb heel veel foto’s gemaakt van heel veel verschillende planten. De foto’s die mij het meest inspireerden waren mijn foto’s van de weerspiegelingen in het water van de reuzenwaterleliebladeren (Victoria amazonica). Dit had voor mij iets magisch om naar te kijken.

Ik heb de details van de bladeren gebruikt als inspiratie voor de patronen op mijn werk. En ronde vormen als terugkoppeling naar de vorm van de bladeren.
Het materiaal waarvoor ik heb gekozen is zelfgemaakt vilt van merino wol en zijde en organza als basis. Dit ben ik gaan borduren met de naaimachine.Ik heb de vormen om glazen stolpen geplaatst en om glazen flessen.
Vroeger: waterlelie in een kas/ overkoepeld / bescherming. Nu: de stof aan de buitenkant / naar buiten treden…, tevens behouden van transparantie en houvast.Ook heb ik ervoor gekozen om de stolpen op spiegels te plaatsen (spiegelend wateroppervlakte) en om zo weer extra vormen te laten ontstaan.

Berenklauw

Link “ Heden en Verleden” :

Vroeger haalde men bijzondere planten naar de Hortus om door mensen te laten bewonderen en om van te leren en door geïnspireerd te raken. Dit doen wij nog steeds. Wij laten ons nu weer inspireren door deze planten en door onze werkstukken weer anderen. Dit is een voortdurende wisselwerking.

Naast dit werk heb ik nog een werk gemaakt voor onze gezamenlijke groepsopstelling in de Winterkas. Hiervoor heb ik weer glas gekozen als drager. Deze keer een grote groene fles.

De basis heb ik op dezelfde manier gemaakt als voor het werkstuk “Weerspiegeling” Alleen heb ik nu gekozen voor de bloem van de “Berenklauw” als decoratie.

Werkstukken:

“Weerspiegeling”
(Organza merinowol, zijde, viscosevezels, diverse garens, kralen, wateroplosbaarvlies, spiegels, glazen stolpen en flessen)

Geplaatst op het Notenveld.

“Berenklauw”
(Organza, merinowol, viscosevezels, diverse garens, kralen, wateroplosbaar vlies, glazen fles)

Geplaatst in de Winterkas

Vanwege Corona uitgesteld tot 2021. Het textielfestival is uiteindelijk helemaal afgelast, helaas.
Maar wij hebben toch kunnen exposeren bij de Hortus ! Dank daarvoor!

https://www.flipsnack.com/art2wear/masterclass-hortus.html